Україна не отримала звіт про ситуацію з реакторами та персоналом за результатами місії МАГАТЕ на ЗАЕС

Україна наразі ще не отримала даних щодо того, яка ситуація на Запорізькій АЕС з точки зору контурів охолодження реакторів, також невідомо, якою є ситуація з персоналом.
Про це заявив голова Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону, передає 061
«Ми всього цього не побачили у звіті. На ЗАЕС доцільна діяльність не стільки миротворчої місії МАГАТЕ, скільки нуклеарного, інженерно-ядерного аудиту», — сказав посадовець.
Подоляк пояснив, що це має бути певна низка людей, які розуміються на ядерній фізиці, на інженерних технологіях і можуть перебувати поряд з нашим персоналом.
Коментуючи ініціативу МАГАТЕ зробити присутність експертів постійною, він зауважив, що, попри все, присутність представників міжнародних організацій на атомній станції дозволить убезпечити український персонал від загарбників з автоматами.
«Там перебувають російські війська, які не розуміють, що відбувається, ризики не оцінюють правильно. Там є певна кількість наших працівників, яким потрібен свого роду захист, щоб поряд стояли люди з міжнародної спільноти, інспекції, які будуть казати — не чіпайте цих людей, хай вони працюють. Оце було б важливо», — додав радник глави ОП.
Нагадаємо, що 1 вересня делегація МАГАТЕ з 14 експертів побувала на Запорізькій АЕС у тимчасово захопленому Енергодарі. Фахівці на чолі з Рафаелем Ґроссі провели на території ЗАЕС кілька годин. На станції залишилося двоє представників місії. Гендиректор МАГАТЕ сказав, що делегація встановить постійну присутність на ЗАЕС.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.
Джерело: 061.ua