В центре Запорожья под дождем устроили массовое кофепитие: зачем это все, и как это было, – ФОТОРЕПОРТАЖ

Сегодня в центре Запорожья около ста людей собрались на массовое кофепитие. Корреспондент 061 также побывал на встрече.

Первым «выпить кофе» людей призвал участник АТО Алексей Петров и предложил собраться на Майдане Независимости в Киеве. Цель анонсированной акции – «показати суспільству трохи іншу картинку, ніж щотижневі політичні вакханалії та спроба штурму Жовтневого палацу!». Очевидно, речь идет о еженедельных «Маршах за импичмент» и штурме Жовтневого двора, организованных сторонниками Михаила Саакашвили. В СМИ акцию, которая собрала несколько сотен людей, называют митингом сторонников Порошенко и АнтиМихомайданом.

Такую встречу поддержали во многих других городах Украины. В частности, сегодня, в 12 часов, «встреча на кофе» состоялась и в Запорожье на площади Фестивальной.

«Каву в Запоріжжі» в социальных сетях анонсировала «Запорозька рада ветеранів АТО». Предлагали встретиться запорожцам и, в частности, учасникам АТО «на каву і спілкування з друзями». «З собою мати гарний настрій, каву у термосах, бутерброди та цукерки. Мета – показати суспільству трохи іншу картинку, ніж щотижневі політичні вакханалії», – было указано в анонсе в социальной сети.

Несмотря на плохую погоду (в Запорожье лил дождь), «Кава в Запоріжжі» собрала почти сотню людей.

«Це була спонтанна пропозиція попити каву. Це не антимайдан, як кажуть, а зустріч для спілкування, знайомства з людьми, які розділяють спільні погляди. Спільні погляди на розбудову держави: не треба розхитувати, треба співпрацювати з владою, щось робити», – говорит учасник АТО Андрей Химичев, представитель организации, которая анонсировала встречу в социальной сети.

Среди учасников встречи было много участников АТО – упомянутый Андрей Химичев, Павел Марценюк, Александр Лобас, Алексей Сквордяков, Виктор Кривошеев, Руслан Кулька и не только, волонтеры, например, Надежда Мороз, Роман Пятигорец, Инна Чельцова, общественные активисты, в частности, Юлия Новицкая, Алексей Мосейко, а также много других жителей города.

«Я дуже давно не бачив багато людей. Наприклад, пана Олега (указывает на своего собеседника, – прим.авт.), пана Лобаса (бывшего командира 37-го мотопехотного батальона, – прим.авт.)…, – рассказывает 061 участник АТО Павел Марценюк, – Я така людина відлюдна, сиджу на Бабурці, нікуди не вихожу, спілкуюся в меседжері буквами. А зараз кажуть «давайте зустрінемося». Чому б не зустрітися? Я прийшов с такою чудовою філіжанкою і п’ю каву. Пан Олег прийшов з шоколадками. П’ємо каву, спілкуємося про каву, про жінок, про погоду і про політику, звичайно».

«Багато хто казав, що не можуть люди просто так, без примусу зібратися, щоб попити кави. Казали, що обов’язково треба платити, звозити автобусами. Що тут будуть одні тітушки. Бачите, кругом одні ті тушки. Коли таке кажуть, деякі політики занадто багато на себе беруть, – говорит учасник АТО, сотрудник национального заповедника «Хортица» Виктор Кривоносов. Чтобы приготовить кофе, он даже принес с дома газовую горелку.

Другие участники встречи, с которыми поговорил 061, не отрицают политической подоплеки этой акции.

«Я прийшов сюди, щоб показати, що я солідарний з більшістю дій президента, – говорит запорожский журналист, списатель Олесь Барліг. – Говорят, що люди, які підтримують реформи президента, його дії, це здебільшого проплачені люди або цифрові боти, яких насправді не існує. Я прийшов показати, що я не цифрова істота, а реальна людина, з якою можна випити кави та поспілкуватися».

«Зустріч друзів на каву – це така відповідь на такі «майдани», організованих одним з політиків, який фінансується Росією. Є люди, які просто можуть вийти поспілкуватись, попити кави, підтримати якісь дії влади. Ми, в принципі, рухаємося вірним шляхом. Якщо нам ніхто не буде заважати, все буде нормально, – говорит общественная активистка Юлия Новицкая. – Ніхто тут не прийшов підтримувати Порошенка, брати з собою прапори «Солідарності», люди прийшли для того, щоб показати, що існує інакша точка зору».

«Україна сьогодні – це також політика. Те, що ми для неї робимо, наш прихід в таку погану погоду – це говорить про те, що Україна є і завжди буде. Це говорить про те, що ми її нікому не віддамо: ані заїзжим гастролерам, ані придуркам-карликам з-за поребрика», – говорит волонтер Надежда Мороз.

«Кава в Запоріжжі» продлилась около часа. Встреча могла продолжаться и дольше, если бы не дождь со снегом. К слову, многие, кроме кафе, показательно принесли с собой сладости «Рошен», мол, они – настоящие «порохоботы».