В Greenpeace припускають, що загарбники хочуть запустити реактори захопленої ЗАЕС – чому це небезпечно

4 березня – рівно два роки з моменту захоплення Росією найбільшої в Європі атомної станції – ЗАЕС. З цієї нагоди ядерні експерти Greenpeace у співпраці з Запорізькою обласною військовою адміністрацією провели прес-конференцію у Запоріжжі. Говорили про ситуацію на АЕС та військові злочини, які продовжує чинити країна-агресорка.

Далі в матеріалі 061.

“Greenpeace почав відстежувати ситуацію на ЗАЕС ще за кілька днів до того, як росіяни її захопили. Організація ще тоді зверталась до всього світу аби попередити про наслідки вторгнення до Енергодару. За два роки окупації атомної станції Greenpeace постійно проводить моніторинг безпекової ситуації на ЗАЕС, а також бореться за те, щоб росатом був покараний санкціями і документує злочини росіян на АЕС за допомогою супутникових знімків”, – розпочала прес-конференцію комунікаційниця Greenpeace в Україні Альона Морозюк.

Це другий візит представників Greenpeace до Запоріжжя.

Спеціаліст з питань ядерної енергетики проєкту Greenpeace "Зелене відновлення України" Шон Берні зазначив, з перших годин агресії в Україну було зрозуміло, що саме ядерні обʼєкти будуть стратегічними цілями для загарбників. Він нагадав, що першим об'єктом, який вони захопили стала ЧАЕС, потім агресор дійшов до ЗАЕС.

“Була дуже велика загроза для захоплення Південноукраїнської станції”, – додає він і каже, що організація простежувала рух загарбницьких військ і розуміла, яка станція може стати наступною ціллю.

“Коли РФ в режимі онлайн транслювала атаку і захоплення Запорізької атомної станції із застосуванням зброї, це для нас був повний шок. Можливо, досі не є загальновідомим те, що ми були буквально за крок від катастрофи. Адже станція, реактори працювали і в цей момент вони є найбільш вразливі для втрати живлення. Тому працівники Енергоатому, які там перебували, стикнулися з неймовірно складним викликом, який неможливо уявити”, – сказав Берні.

Фахівці Greenpeace говорять, що росатом має бути притягнути до відповідальності, адже без їх участі було б неможливо захопити станцію.

Зараз Росія використовує станцію в військових цілях, хоча вона і заперечує це.

В Greenpeace кажуть, що супутники зафіксували використання військової техніки для здійснення ударів по Дніпропетровщині і Запорізькій області. Більше того, вдалося ідентифікувати конкретні місця, звідки саме відбувався обстріл.

“Ця доказова база є унікальною для світу. Ми хочемо, щоб про ці злочини дізналось, як можна більше людей в світі. Росія займаєтесь не лише ядерним шантажем, а використовує об’єкт для нанесення тактичних ударів по Україні”, – каже Берні.

Він навів приклад, що поблизу станції була помічена установка РСЗВ “Смерч”, радіус дії її 120 км. “Ми знаємо, що вони завдавали удари. Вони знали, що Україна не буде відповідати на такі удари”, – кажуть фахівці.

Заступник голови Запорізької ОДА Євген Мироненко зазначив, що наразі не всі країни західного світу розуміють наслідки захоплення станції.

“Ми переконані, якщо буде якісна комунікативна стратегія і буде суспільний тиск з боку світу щодо звільнення Енергодару від РФ і перехід АЕС під контроль України, то будуть якісні результати від такого тиску. На станції залишилось 50% працівників і при такій кількості дуже складно підтримувати безпечну роботу станції. На станції присутні збройні сили російської федерації, станція по периметру замінована і це також становить величезну загрозу. Кожна третя людина, яка залишилась працювати на станції, пройшла тортури з боку ворога. Ці люди знаходяться під постійним психологічним тиском і загрозою для своїх сімей”, – сказав Мироненко.

В ОВА не приховують, після того, як росіяни підірвали Каховську ГЕС, не виключають і провокацій на АЕС. “Нашим департаментом цивільного захисту спільно з ДСНС, поліцією роблено плани реагування на випадок страшної трагедії . Влітку ми провели практичні навчання щодо евакуації населення. У випадку трагедії, на підконтрольній Україні території підлягає евакуації 23 населених пунктів (це 140 тисяч осіб), з них 121 000 – це мешканці Запоріжжя (Хортицький та Дніпровський райони)”, – нагадав посадовець.

Розмови про провокації виникають не на пустому місці. Як зазначили в Greenpeace, загарбники спробують запустити реактори станції аби хоча б один з них.

“Є дивні індикатори, які нас дуже турбують. росатом призначив свого директора на станції і він зробив оголошення, що до річниці станції (станція введена в експлуатацію в 1984 році, тобто в цьому році їй виконується 40 років), вони планують запустити реактор”, – припустив Шон Берні.

Він також зазначив, що гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гросі на Раді безпеки ООН заявив, що збирається зустрітись з росатомом аби вияснити, які в них наміри і чи справді вони збираються запустити один чи більше реакторів.

У той же час, в Greenpeace наголосили, що є чимало перешкод, які б могли завадити цьому. Це і недостатня кількість працівників, і ведення бойових дій і те, що станція два роки фактично не експлуатується.

Але окупанти заявили, що розпочали “ремонтні роботи на ЗАЕС”. Мова йде про ремонти енергоблоків.

“Найбільшою перешкодою і нашою стурбованістю є питання води. Яким чином росатом збирається забезпечити достатню кількість води аби забезпечити роботу реактору?”, – сказав Берні і додав, що після того як армія РФ підірвала Каховську ГЕС і було висушено Каховське водосховище виникає питання, де росія збирається брати воду і скільки її потрібно, щоб відновити роботу?

Потім він сам і відповів на це питання:

“Росатом пробурив свердловини прямо на території станції і завдяки ним вони можуть отримувати 4 кубічних метрів на секунду. Але справа в тому, що для роботи одного реактору потрібно 100 кубометрів в секунду, тобто 360 000 кубометрів на годину. Навіть з тими свердловинами в них величезна нестача потреб”.

Фахівець показав знімки супутника та прокоментував, що після підриву ГЕС та осушення водосховища, річка Дніпро повернулась до своїх історичних кордонів і русла і один з потоків проходить в безпосередній близькості до атомної станції.

“Ми не можемо нічого гарантувати, але скоріш за все, вони намагатимуться забезпечити потреби води з цього потоку”, – припустив Берні.

Ще один експерт з ядерної енергетики проєкту Greenpeace "Зелене відновлення України” Ян Ван де Путте нагадав, що на АЕС є 6 окремих будівель реакторів, біля кожної є контейнер відпрацьованого палива. Тобто на сьогодні є 12 великих потенційних джерел загрози.

Тож не треба недооцінювати рівень загрози і треба докладати максимум зусиль аби станція була повернута під контроль України.

Джерело: 061.ua