В Запоріжжі в Кінологічному центрі поліції служать 30 собак: як їх відбирають та тренують, – ФОТО, ВІДЕО

В Кінологічному центрі ГУНП в Запорізькій області несуть службу 30 собак різної спеціалізації. Десять з них спеціалізуються на пошуку вибухівки, четверо – наркотиків, троє – людських залишків та трупів, вісім собак розшукових, чотири – конвойних та одна – штурмова.
Про особливості підготовки службових собак розказали в прес-службі поліції області.
До кінологічного центру беруть цуценят віком від 2 місяців до 3 років. Саме цей вік вважають оптимальним для тренувань. Найчастіше для служби відбирають німецьких або бельгійських вівчарок, лабрадорів чи спанієлів. Вони по своїй природі мають здібності до пошуку.
– Службова собака готується і тренується все життя. Допускається на службу після двох років як уже сформувався характер, нервова система окріпла, собака фізично розвинулась. Після двох років вважаться, що вона допущена до роботи і можна на неї покластись, – каже старший інспектор-кінолог Євгеній Колдарар.
Кінолог та службовий пес мають підходити один одному за темпераментом та характером. Головне в роботі кінолога – любов до тварин. Для собак тренування проходять у формі гри, щоб їм подобався процес. Впродовж всього навчання собака закріплений за одним інструктором.

– Нікуся спеціалізується на пошуку наркотичних речовин. Вже працює п’ять років на Кінологічному центрі. За цей час де тільки ми не знаходили наркотичні речовини – це в стогу сіна було заховано дуже багато рослинної речовини коноплі, в землі було закопано, так звані «закладки» багато знаходимо, – розповідає про свою чотирилапу напарницю інспекторка-кінологиня Ксенія Великжаніна. Вони разом розкрили не один десяток злочинів.

Тетяна Данилюк прийшла на службу до Кінологічного центру в Запоріжжі з Києва разом зі своїм напарником на ім’я Тор. Пес має норовливий характер, спеціалізується на пошуку зброї та вибухівки. Тетяна дуже переживала за собаку під час першого бойового завдання під час великої війни, адже вона працювала в касці і бронежилеті, а Тор без.

У Кінологічному центрі, окрім дорослих собак, зараз проходять навчання два цуценяти – Сорбона та Неш. Після проходження підготовки вони допомагатимуть поліцейським нести охорону в прифронтових територіях.
Як раніше писав 061, скелясті схили Хортиці вкрили весняні первоцвіти.
Джерело: 061.ua