В Запоріжжі закрили доступ до реєстрів: оформлення спадку, реєстрація шлюбу або операції з нерухомістю неможливі

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій внесло Запоріжжя та Запорізький район до переліку територій, на яких ведуться активні бойові дії. Це призвело до припинення доступу на зазначених територіях до Єдиних та Державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України.
Про це повідомили в ДП «Національні інформаційні системи».
Депутатка Запорізької міської ради Регіна Харченко опублікувала відеокоментар, у якому пояснила, що означає закриття доступу до реєстрів для жителів міста та для місцевого бізнесу.
Запоріжжя та Запорізький район з березня минулого року входили до переліку територій, де можливе проведення бойових дій. Але в кінці лютого Міністерство реінтеграції внесло зміни до переліку, за якими Запоріжжя та Запорізький район отримали статус територій, де ведуться активні бойові дії.
– Керівник нашої Запорізької обласної військової адміністрації надав відповідні пропозиції до Міністерства оборони, Міністерство оборони надало свої рекомендації Мінінтергації і коли вони формували цей перелік, врахували всю наявну інформацію, яка в них була. Щоб відновити доступ, то потрібно, щоб також спрацювала ця вертикаль взаємовідносин, – пояснила Харченко.
Для жителів Запоріжжя закриття доступу до реєстрів означає те, що вони не зможуть отримати від держави певні послуги, які надавали нотаріуси або державні реєстратори.
– Громадянин не може розпоряджатись своєю власністю, своїми об’єктами нерухомого майна, тобто земельні ділянки, квартири, будинки, якісь об’єкти промислового використання – не можуть з ними проводитись жодні дії по розпорядженню. Також не можна щось придбати з об’єктів нерухомого майна, не можна подати заяву про отримання спадщини, не можна отримати будь-який документ, який видається органом реєстрації актів громадського стану – це свідоцтва про народження, свідоцтва про смерть, свідоцтва про одруження, подача документів до міграційної служби для отримання паспорту для виїзду за кордон, – каже депутатка.
У коментарях до відео Регіна Харченко уточнила, що запорізькі ЦНАПи приймають документи для оформлення статусу ВПО.
Щодо підприємців та місцевого бізнесу, то ситуація після закриття реєстрів є більш складною.
– Для бізнесу більш складніша ситуація, тому що бізнес частіше звертається до реєстраторів, до нотаріусів. Наприклад, зробити якусь довіреність, внести зміни в уставний капітал, змінити свої КВЕДи, змінити кінцевих бенефіціарів або керівника, змінити місце реєстрації, щось орендувати, щось продати, щось придбати, – розповіла народна обраниця.
Регіна Харченко повідомила, що разом з колегами вони підготують звернення, щоб зняти тимчасове припинення доступу до реєстрів. В одній з партій заявили, що вже направили до голови Запорізької обласної військової адміністрації звернення з проханням сприяти відновленню роботи реєстрів в Запоріжжі.
Як раінше писав 061, у Запоріжжі департамент інфраструктури подав позов проти аудиторів через тендер на капремонт парку за 10 млн грн.
Джерело: 061.ua