Ворог обстріляв забороненими снарядами громаду на Запоріжжі, – ФОТОРЕПОРТАЖ

Ворожа армія вночі обстріляла забороненими запалювальними снарядами громаду у Запорізькій області. Першими відео в Твіттері оприлюднило Міністерство оборони України. В дописі зазначається, що використання такої зброї є порушенням Протоколу III Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї.

Кореспонденти 061 побували в селищі Залізничне та в місті Гуляйполе, які обстріюються військовими рф щодня.
Залізничне – населений пункт, в якому до війни проживало понад 1000 людей, а нині воно постійно є у військових зведеннях, як населений пункт, що страждає від обстрілів.
В селищі немає жодного цілого будинку. Зустріти на вулицях людей, то справжнє щастя, бо місцеві ховаються, боячись збройного нападу агресора.
Нам пощастило поговорити з місцевим подружжям пенсіонерів. Віра та Олег Діденко їхали велосипедами у супроводі цілої зграї собак. Жінка каже, що вони з чоловіком їздили до себе додому, щоправда хату давно вже розбомбили, але є господарство – кози, за якими доглядають кожного дня.
"Знімаємо хату у знайомих, але там нічого теж немає. Води немає, світла немає. Після обстрілів дерева поламані, ми виходимо їх пиляємо і топимо хату. Так і живемо", – каже Віра.
Вона зізнається, що на новий рік загадала аби мир був, більше нічого не треба.

Її чоловік – 73-річний Олег Яковлевич, каже, що ворог гатить кожного дня, а 31 грудня – "сипанув дуже сильно".
"Частіше за все криють "Градами" іноді мінами, іноді 150-мм прилітають. 35 людей приблизно залишаються і ні одної хати немає цілої. Куди нам їхати? З війни на війну?", – говорить чоловік.
Поки говоримо, чуємо постійні звуки вибухів. Наші співрозмовники додають, що вже давно звикли до того, тож спокійно сідть на велосипеди та їдуть далі по селу.
Ще одна мешканка Залізничного 80-річна пані Галина, вийшла подивитись на наслідки обстрілу.
"Навіть подумати не могла ніколи, що війна буде", – ледь чутним голосом каже вона.
Жінка додала, що хліб та деякі продукти до села привозять волонтери. Власне, так і виживає місцеве населення.

Поки ми їздили селищем, військовий, який нас супроводжував, зібрав залишки запалювальних снарядів. Тих самих, якими ворог вдарив по мирним людям.
"В руці тримаю запалювальні снаряди, котрі летять зі сторони окупантів, якими вони обстрілюють мирне населення села Залізничне, Гуляйполе та інші населені пункти. Використання таких боєприпасів заборонено. Їх не можна загасити водою. При потраплянні на землю все загорається від них", – каже військовий на псевдо "Арієць".

Не краща ситуація і у самому центрі громади – Гуляйполі. "Зле місто", як його називають окупанти, тримає оборону вже 10 місяців. Більше того, попри дуже складну безпекову ситуацію, тут залишаються близько 2300 людей.
Серед них- 42-річна Юлія Качан. До війни вона працювала продавцем, але зараз в місті немає роботи.
"В нашому кварталі 15 людей залишилось. В будинку навпроти живе дві людини – жінка пенсіонерка і її чоловік (лежачий). Ждемо, поки буде перемога і буде світло. У мене є газовий балон, його заправляю, так і гріюсь. В підвалі є буржуйка і дрова", – розповідає Юлія.

У дворі багатоповерхових будинків помічаємо ялинку, прикрашену новорічними гірляндами. Виявляється, новорічний настрій у дворі створила наша співрозмовниця. Жінка зізнається, принесла гірлянди, нарядила, але новий рік зустріла в підвалі, бо росіяни дуже сильно гатили по місту.

Начальник Гуляйпільського відділку поліції, підполковник Олександр Гордієнко додає, що в ніч з 6 на 7 січня, коли було оголошено перемир'я, зафіксовано майже 230 ворожих прильотів.
"На території Гуляйполя і району обстріли ведуться цілодобово. Внаслідок обстрілу страждає мирне цивільне населення, зазнає значних вражень інфраструктура громади. Ворог використовує всі можливі засоби враження: "Гради", "Урагани", САУ, вертольоти заходять, танки працюють. За добу буває більше 230-250 прильотів", – говорить правоохоронець.

До війни на території Гуляйполя проживало 18000 людей.
Джерело: 061.ua