Все про сортування сміття в Запоріжжі. Частина 3: про зменшення кількості сміття або принцип трьох “R”

Від редакції: Ми попросили запорізьких активістів, які вже більше року займаються популяризацією сортування відходів, написати серію статей про те, навіщо це потрібно, як це відбувається в інших країнах, як уникнути зайвого сміття і куди в Запоріжжі можна здати різну вторсировину. Дві попередніх статті з цієї серії читайте за посиланням.

Сортування сміття з подальшою переробкою – це надважлива справа у вирішенні сміттєвої проблеми, але, на жаль, не ключова. Адже, що краще: попередити наслідки, чи боротися з ними? На жаль, в наших реаліях ми користуємось другим.

Для того, щоб реально зменшити кількість сміття, треба менше його продукувати. Звучить очевидно, але як цього досягти? Тут у нагоді стане принцип трьох “R”.

Що таке три “R”? Це три правила, якими користуються люди по всьому світу, аби звільнитися від сміття у побуті.

Reduce (англ. – скорочувати) – цей принцип полягає у зменшенні споживання. Кожен із нас постійно стикається з надмірним споживанням. У кожному домі щодня викидається зайва або зіпсована їжа. Або ви купили кофтинку і думаєте, що може ще треба купити таку ж, але червону, бо вони ж дешеві. Для того, щоб щось створити, або отримати якісь блага, використовується певна кількість енергії, сировини та ресурсів. Подумайте про кількість процесів, які відбулися, аби ця річ з’явилась у продажі. Споживаючи менше, хай то, електроенергія, харчі, одяг ми зберігаємо ресурси, та дбаємо про планету. Тому краще попрощатись з речами, які ми зберігаємо з наступних причин: “хай буде, колись знадобиться”, “це на чорний день”, “колись буду носити, коли схудну” – краще віддайте/продайте/подаруйте тим, хто їх дійсно потребує. Так витрачені на цю річ ресурси та енергія не будуть марними.
Reuse (англ. – повторне використання) – це всесвітньо відома практика, що покликана заощаджувати природні ресурси та допомагає речам уникати сміттєзвалищ. Тут у нагоді нам стануть Secondhand, комісійні магазини, OLX. Так, насправді купувати вживані речі – це дуже екологічно і модно. Отож, перш ніж створювати новий попит, подивіться – можливо, щось можна використати повторно. На думку одразу приходять поліетиленові пакети, які може ви й не хотіли брати, але вам все ж таки їх дали на касі. Чому б їх не використати наступного разу для покупок- це і буде найпростіший приклад реюзінгу. Але, звичайно, краще просто виключити їх із свого життя. Та й взагалі, краще покінчити з усім одноразовим (де це можливо). Одноразовий стакан для кави легко замінити на термочашку, батарейки на – акумулятори, пакет для покупок на – торбинку. Багаторазове = економічно вигідно + раціонально.Recycle (англ. – переробка). Цей пункт останній, бо як було сказано вище, він покликаний на боротьбу з наслідками. Та якщо ви вже користуєтесь першими двома правилами, то на сортування і переробку буде відправлятись невелика кількість відходів. Цей процес добре ілюструє антипіраміда трьох “R”, де найпершим і найважливішим епатом є скорочення споживання. Пам'ятайте: все, що можна здати на переробку – не сміття, а сировина. Тому це вже не проблема, а можливість для вирішення нашої сміттєвої кризи.

Принцип трьох “R" – в першу чергу не про економію фінансів (це як бонус), а більше про раціональність. Свідоме споживання – це девіз сучасності, що виник у противагу запамороченню шопінгом, імпульсивним покупкам, бездумному розтрачанню ресурсів.

Перед кожною покупкою питайте себе: “Чи мені це насправді необхідно?” Можливо ваша шафа вже не зачиняється, так чи дійсно ви потребуєте чогось нового? У цьому і полягає свідоме споживання.

Текст та фотографії – Тетяна Русакова, Zpspace, спеціально для 061

Читайте також:

  • Все про сортування сміття. Частина 1: як відрізнити вторсировину від відходів, які не перероблюються
  • Все про сортування сміття в Запоріжжі. Частина 2: куди подіти відсортовані відходи