Встановлено чоловіка, який планував теракт в Запоріжжі

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя.

Про це повідомили в прес-службі СБУ.

Контррозвідники Служби безпеки України, в результаті оперативно-слідчих дій встановили чоловіка, який за завданням головного управління генерального штабу зс рф (більш відомого як гру) планував терористичний акт у Запоріжжі. Теракт був попереджений співробітниками спецслужби у лютому цього року.

"Ворожим поплічником виявився мешканець тимчасово окупованого Кам’янсько-Дніпровського району, місцевий приватний підприємець. З початком широкомасштабного вторгнення він, в обмін на лояльне відношення, пішов на співпрацю з російськими спецслужбами. Його куратором було призначено співробітника 316-го розвідувального центру головного управління генерального штабу збройних сил рф", – йдеться у повідомленні.

За завданням агент мав збирати інформацію щодо місць розташування військової техніки та особового складу ЗСУ на території Запоріжжя та області з метою подальшого корегування нанесення вогневих уражень.

Для виконання отриманого від свого куратора завдання, він долучив до злочинної діяльності свого родича, який мешкає у Запоріжжі.

На початку лютого 2024 року, резидент отримав вказівку щодо вчинення терористичного акту у багатолюдному місці Запоріжжя. За задумом російських кураторів здійснення теракту мало призвести до численних жертв та руйнувань з метою порушення громадської безпеки та залякування населення обласного центру. Ціллю було обрано будівлю одного з вантажних відділень оператора поштового зв’язку.

З метою виконання завдання резидент проінструктував свого агента щодо пошуку знаряддя для вчинення теракту та придбання необхідних компонентів для створення саморобного вибухового пристрою. За задумом зловмисників вибуховий пристрій мав бути доставлений до відділення під виглядом поштового відправлення, після чого агент мав здійснити його дистанційну активацію телефонним дзвінком.

Однак співробітники спецслужби спрацювали на випередження, задокументували злочинні дії обох фігурантів та затримали агента.

Наразі на підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили резиденту про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

– ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 111 (державна зрада вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб);

– ч. 1 ст. 14 ч. 2 ст. 258 (готування до вчинення терористичного акту).

Заходи з викриття ворожого поплічника проводили співробітники Управління СБ України в Запорізькій області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

Джерело: 061.ua