“Хотів поспілкуватись з військовими, які були у кризовому центрі”: гендиректор МАГАТЕ розповів про візит на ЗАЕС

Ввечері 2 вересня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі прилетів в аеропорт Відня з України, де поспілкувався з журналістами та розповів про візит на ЗАЕС. 
“Військова пристуність тих, хто перебуває там… Вони не наближались до нас ніяким чином. Я запитував кілька разів про можливість поспілкуватися з одним з них, але вони не були доступні. Нас до них не підпустили. Конкретно саме стосовно кризового центру, то я хотів якраз запитати їх, чому вони були там у блоковому щиті управління і чи не може блоковий щит повернутись до звичайної функціональності. Ми знаємо, що певну групу відвели від об’єкту на час нашої присутності”, – сказав він. 
Гроссі також додав, що МАГАТЕ не може повернути ЗАЕС Україні. 
“Ні, це поза нашими спроможностями. Те, що ми робимо там – це стабілізація, ми розглядаємо питання безпеки, гарантування захисту, заходи з безпеки за умови”, – додав він.
За словами керівника МАГАТЕ, шість експертів залишилися на Запорізькій АЕС, вони будуть продовжувати роботу. 
Більше того, на станції будуть постійно присутні два експерти МАГАТЕ, інші четверо – залишать станцію, ймовірно, наступного тижня.
Гроссі перебував на ЗАЕС протягом двох годин. Місія має опублікувати звіт 6 вересня. Наразі невідомо, чи вдалось МАГАТЕ поспілкуватись з українським персоналом атомної станції. 
Нагадаємо, місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) 1 вересня відвідала захоплену росією Запорізьку АЕС.
Джерело: 061.ua