Запорізька волонтерка розробила оригінальну технологію плетіння сіток, які військові вважають своїми оберегами

За розробку технології маскувальних сіток Катерина Вініченко нагороджена відзнакою Міністерства оборони України

Перші маскувальні сітки Катерина Вініченко разом з іншими небайдужими запоріжцями, серед яких і її мама — відомий запорізький гід Валентина Вініченко, почала плести в 2014 році.

Вініченко Катя та Валентина

За цей час волонтери їх центру сплели вже сотні сіток. Так, тільки за період активної фази війни з росією на передову їх відправили вже більше 180.

Як розповіла Катерина “Індустріалці”, спочатку виготовлені сітки ніхто не рахував. “Сплели і відправили бійцям, — згадує волонтерка. — Потім почали рахувати кількість, згодом — квадратні метри”.

Перші сітки запоріжці плели як уміли і з того, що було під руками. І тому дуже часто маскувальні сітки виходили не такі, які потрібні були військовим на передовій. Зокрема, вони були досить важкими.

сітка Вініченко

— Коли я на все це подивилася, то як технолог-конструктор жіночого одягу розцінила метод виготовлення маскувальних сіток як знущання над основою, над тканиною, — каже Катерина. — Вирішила, що треба щось змінювати, але як це треба робити, ще не знала.

сітка Вініченко

Спочатку волонтерка вирішила зробити нову нарізку тканини на сітку, яка б робила засіб для маскування легким.

— Я почула, як бійці казали, що треба 5-6 хлопців, аби тримати сітку та накинути її на броню, — продовжує розповідь Катерина Вініченко. — Я слухала їх і думала, що це ж ненормально!

З місяць тривали експерименти, поки отримали результат, який нас задовольнив.

У мене була можливість поспілкуватися з хлопцями прямо на позиціях, протестувати, як сітка працює. І отримати висновок бійців, що наша сітка дійсно легка, зручна і гарної якості.

тканини для сіток

Мені військові з 93 бригади потім розповідали, що наші сітки завжди возять за собою, вважаючи їх своїми оберегами.

Після тестування на передовій ми почали запроваджувати цей метод, розповсюджувати його серед волонтерів у других запорізьких центрах. Я їздила і розповідала про наш спосіб нарізки та плетіння. Хто хотів почути — почув.

У мене принцип праці такий — ліпше зробити одну сітку та гарно, ніж багато, але вони не будуть працювати на передовій. Щоправда, їх можна використовувати на блокпостах. Але для військових треба плести сітки, які б могли заховати від ворога техніку та людей.

сітка Вініченко

Як зазначає Катерина, їх сітки — багатофункціональні. Вони можуть маскувати техніку від безпілотників: швидко накинув — швидко зняв, ними можна накривати і окопи.

нагорода Вініченко

За розробку унікальної технології плетіння маскувальних сіток для підрозділів ЗСУ Катерина Вініченко в листопаді 2016 року була нагороджена нагрудним знаком Міністерства оборони України “Знак Пошани”. Відповідний наказ підписав міністр оборони Степан Полторак.

Правила виготовлення маскувальної сітки від Катерини Вініченко

1. Гарно виходить плести сітку, коли вона натягнута. Для плетіння сітки потрібен спеціальний стенд.

2. Основою сітки повинна бути не ліска, а капрон чи нейлон. Оптимальний розмір ребра ячейки — від 4 до 6 см.

3. Тканину для плетіння треба брати неблискучу (не підкладочну, не плащовку), бажано з бавовняної групи — бязь, ситець, сатин, а також меблеву тоненьку, поліестер. Трикотаж брати не треба — він важкий і тягнеться. Тканину повинна бути природніх кольорів — зеленого, болотного, хакі, коричневого. Чорного у сітці повинно бути 1%, не більше.

4. Т.зв. “піксельну нарізку” можна зробити з квадратиків чи полосок по спеціальній технології. Робляться надрізи під кутом 40-45 градусів до основної полоси, не дорізаючи до краю 1 см, щоб тканина не розривалася. Нарізка робиться спочатку з одного боку, потім з іншого. При розтягуванні полоска тканини робиться значно довшою і більш легкою. І в результаті вся сітка виходить легкою.

5. Принцип плетіння сітки — як плетуть тини. Полосками тканини обплітається кожний вузлик, що не дасть змогу витягнутися усій полосочці тканини, якщо вона раптом за щось зачепиться.

сітка Вініченко

Фото автора та Олександра Прилепи

Відео: Олександр Прилепа

Читайте також: Запорізьким волонтерам допомагають навіть браконьєри

Читайте наші новини на сайті zprz. city.

Сообщение Запорізька волонтерка розробила оригінальну технологію плетіння сіток, які військові вважають своїми оберегами появились сначала на Індустріалка – новини Запоріжжя.