Запорізькі ляльки побували на саміті у Страсбурзі, присвяченому майбутньому Європи

Ляльок на виставку у Європу вивозили під обстрілами

В рамках Стразбурзького Саміту працювала триденна виставка ляльок, яка є результатом міжнародного проєкту «Ляльки в костюмах країн Європи», в якому взяли участь українські майстрині і українки діаспори (Німеччина, Норвегія, Франція, Польща, Бразилія).

На виставці були представлені й ляльки співробітниці Запорізького обласного художнього музею, майстрині Ганни Некрилової. Вона створює гарних авторських ляльок-мотанок. «Фішкою» її ляльок стали оригінальні головні убори — всілякі віночки, які Ганна Некрилова робить із висушеного та підфарбованого листя качанів кукурудзи, пір’я. (Інтерв’ю з майстринею читайте тут).

Виставка ляльок

Як ляльки у цей час потрапили у Європу «Індустріальці» розповіла Ганна Некрилова:

-У квітні у Запорізькому художньому музеї мала відкритися виставка «Українські ляльки в костюмах країн Європи» міжнародного мистецького проєкту «Українські ляльки мандрують світом». Його започатковано українками діаспори Ніною Хаген (Норвегія) і Тетяною Золочевською (Німеччина). Планували показати більше 80 ляльок українських майстринь, а також українок з Франції, Польщі, Бразилії.

Там три мої ляльки:

в костюмі Франції (Прованс),

Виставка ляльок

в костюмі Болгарії (район Родопських гір),

Виставка ляльок

Виставка ляльок

«Україночка», яка була зроблена ще в 2018 році, подарована і зберігалася в Німеччині.

Виставка ляльок

До Запоріжжя виставка вже побувала в Черкасах, Києві, Чернівцях, Ужгороді. А перед Запоріжжям повинна була проходити в Миколаєві, але почалася війна. Виставкова зала (всі ляльки вже були там), де планувалася виставка, розташована поруч з будівлею Миколаївської ОДА, яка була обстріляна. Всіх ляльок вдалося евакуювати. Чоловік однієї з майстринь проїхав 300 кілометрів й під обстрілами, ризикуючи життям, вивіз всю колекцію.

Виставка ляльок

Ці ляльки (не всі, а що витримали транспортировку), переїхали спочатку в Німеччину, потім — у Францію. Й з 6 по 8 травня були виставлені в Страсбурзі в рамках саміту, присвяченому майбутньому Європи.Виставка ляльок

Майстрині дуже сподіваються, що по закінченні війни виставка продовжить подорожувати Україною і обов’язково відбудеться в Запоріжжі, як і планувалося.

«Індустріалка» писала, що солістка гурту Go_A Катерина Павленко фотографувалася з ляльками Ганни Некрилової.

Читайте також: Запорізька художниця створює з тканини та ниток приголомшливі роботи — фото.

Виставка ляльок

Виставка ляльок

Виставка ляльок

Фото Ганни Некрилової, Тетяни Золочевської, Аліни Мартін

Сообщение Запорізькі ляльки побували на саміті у Страсбурзі, присвяченому майбутньому Європи появились сначала на Індустріалка – новини Запоріжжя.