Запорізькі метеорологи назвали найтепліший та найхолодніший дні першої декади квітня

Погода протягом першої декади квітня була сухою та теплою. Середня температура повітря в цей період була вищою за норму на 6° і становила 15° тепла.

Про це повідомили в Запорізькому обласному центрі з гідрометеорології.

Найтеплішим днем першої декади квітня стало 10 квітня, коли температура підвищувалась до 26,5° тепла. Це стало добовим температурним рекордом. Поверхня ґрунту при цьому нагрівалась до 43° тепла.

Мінімальна температура повітря та на поверхні ґрунту у найхолоднішу ніч 6 квітня знижувалась до 1-3° тепла, на висоті 2см від поверхні ґрунту – до 1° морозу.

Опади упродовж декади були відсутні. Через відсутність опадів кількість вологи в ґрунті зменшилась. 7 квітня на спостережній ділянці з посівами озимої пшениці кількість продуктивної вологи в орному шарі ґрунту знизилась до недостатніх значень (14мм), у метровому шарі ґрунту залишилась на рівні задовільних значень (100мм).

У озимої пшениці на спостережних ділянках тривало кущіння. Середня висота рослин становила 30-32см. Стан посівів був добрий.

На спостережній ділянці з посівами ярого ячменю через 14 днів після посіву відмічено масові сходи. Стан посівів добрий.

Внаслідок високого температурного режиму у озимого ріпаку упродовж декади відмічено дві нові фази розвитку: початок росту стебла та появу суцвіть. Середня висота рослин становила 30см, на 100м² нараховувалось 1344 рослини.

Упродовж першої декади квітня у всіх плодових спостерігався стрімкий розвиток чергових фаз: від розпускання бруньок та розгортання перших листків до цвітіння. У абрикосу цвітіння закінчилося.

Як раніше писав 061, в Запорізькій області знищили ворожий «Supercam».

Джерело: 061.ua