Запорізьким волонтерам допомагають навіть браконьєри

Браконьєри передають запорізьким волонтерам рибальські сітки

З 24 лютого 2022 запоріжці, які в свій вільний час займаються плетінням сіток в примішенні біля Вознесенівського ринку, вже виготовили близько 180 маскувальних сіток для захисників країни.

сітка

Як розповіла “Індустріалці” відома волонтерка і легендарний гід Валентина Виниченко, практично всі вони передаються в підрозділи, які воюють на “нулі”.

До речі, разом з Валентиною Степанівною сітки плете і її донька Катерина. І не тільки плете — Катя розробила авторський метод плетіння сіток для захисту військових на передовій. За що була нагороджена нагрудним знаком Міністерства оборони України «Знак Пошани».

Наказ у листопаді 2016 року підписав міністр оборони Степан Полторак. .

Вініченко Катя  та Валентина

А розпочали свою роботу волонтери ще з початком бойових дій на Донбасі в 2014 році.

— В 2014 році це був Запорізький осередок ГО “Патріот”, — розповідає Валентина Степанівна. — Наш центр працював на площі Пушкіна, аж до 2018 року. А потім людина, яка оплачувала це приміщення, більше не змогла цього робити.

Тоді ми пішли у “прийми”, нас прийняв другий осередок об’єднання — на Матросова,24. Працювали там по черзі.

Потім і їх закрили. Треба було знову шукати місце для плетіння маскувальних сіток — військові у зоні проведення ООС їх постійно потребували.

Вініченко Валентина

За словами Валентини Вініченко, у приміщенні, де вони зараз працюють, розміщувалася одна з громадських організацій. І у них одна кімната слугувала складом.

— Я попросила — можна ми її займемо і поставимо один стенд, — продовжує Валентина Степанівна. — Нам дозволили. І справа пішла. Приходили виготовляти сітки 4-5 волонтерів, які з нами ще з 2014 року.

А 24 лютого почалася війна. І якось так сталося (посміхається), що у нас з’явились друга кімната, третя… Зараз у нас стоїть шість стендів і ми плетемо маскувальні сітки.

волонтери

Сіток для військових, зазначає Валентина Степанівна, треба дуже багато: “Я кажу так: хвіст витягнули — ніс зав’яз, ніс витягнули — хвіст”.

До речі, на придбання основи — сітки волонтери витрачають власні кошти, також допомагають друзі та небайдужі громадяни.

волонтери

Якийсь час сітки купували у Харкові. Потім Харків закрився.

— І у нас не стало сітки, — ділиться Валентина Степанівна. — Але у Запоріжжі є рибалки. І у нас є ще й браконьєри, які виявилися великими патріотами. Вони й дали нам сітки.

Зараз використовуємо сітки з якогось складу, де вони зберігалися з 1986 року. Сітки виготовлені в Астрахані.

Так що у волонтерських центрах з’явилися сітки зі складу, про який на багато років забули. Хотілося б, щоб ця сітка була більш товща і міцніша, але вже яка є.

волонтери

Зверталися й до Литви. Там нам сказали: можемо вам прислати, але ми тут плетемо для вас.

Звернулися до Західної Європи. І ось буквально сьогодні (наша розмова відбувалася 6 квітня. — Авт.) привезли сітку з Німеччини, ми її ще не бачили.

тканина для сітки

Валентина Степанівна зазначає, що запорізькі волонтери, які займаються плетінням маскувальних сіток (особливо ті, які розпочали цю добру справу ще в 2014 році), між собою спілкуються, діляться основою чи матеріалами.

— Учора був великий подарунок — нам дали багато обрізків тканини, — розповідає волонтерка.

волонтери

Валентино Степанівно, ви сказали, що з 24 лютого 2022 волонтери вашого центру сплели приблизно 180 маскувальних сіток. А скільки усього ви відправили бійцям ЗСУ з 2014 року, підраховували?

— Спочатку рахували, а потім перестали, але точно рахунок йшов на сотні.

Ми якось порахували, що своїми сітками могли накрити повністю по довжині і ширині Дніпрогес та центральний проспект. Стільки сіток наплели! А з 24 лютого 2022 площа сплетених нашими руками сіток склала вже 3500 м2.

волонтери

Скільки сьогодні запоріжців задіяні у плетінні сіток?

— Щодня до нас приходять від 30 до 70 осіб. А ще у нас є надомниці, які вдома роблять нарізку тканини. І потім приносять її в наш центр.

А тканини яких кольорів використовуєте для масксіток?

— Це неблискучі легкі тканини кольору хакі, болотного, зелені (природнього відтінку, не “вирви око”), мокрий асфальт, брудний пісок, коричневий кольору землі, а не з червоним відтінком.

Зазначу, бажано, щоб тканина була натуральною, не тягнулася. Свій одяг таких кольорів ми вже порізали на матеріал для маскувальних сіток. Якщо запоріжці захочуть передати свої речі відповідних кольорів, з радістю приймемо.

волонтери

Дякую. І разом — до Перемоги!

Фото Олександра Прилепи

Читайте також: За фактом мінування лікарні у райцентрі Запорізької області відкрили кримінальну справу.

Читайте наші новини на сайті zprz. city

волонтери
волонтери
волонтери
волонтери
волонтери
волонтери
волонтери
волонтери
волонтери
волонтери
котики

Сообщение Запорізьким волонтерам допомагають навіть браконьєри появились сначала на Індустріалка – новини Запоріжжя.