На ТОТ Запорізької області пропаганда поширює дезінформацію щодо 10 річниці окупації Криму

На минулому тижні представники окупаційної влади розмістили на підконтрольних ресурсах – ЗМІ та телеграм-каналах маніпулятивні матеріали, присвячені десятиріччю так званого «приєднання» Криму. У тимчасово окупованому Мелітополі з подачі російської влади навіть провели автопробіг на честь цього ювілею разом з z-співачкою, що підтримує війну Юлією Чичеріною.

Так, 18 березня в телеграм-каналі «Запорожский Вестник» з'явилося відео, де зазначається про те, що 10 років тому під час референдуму більшість кримчан підтримала «воз'єднання з Росією».

«18 марта 2014 года подписан договор о принятии республики Крым и города Севастополя в состав Российской Федерации. 10 лет масштабного обновления в здравоохранении и образовании, строительстве жилья и дорог, энергетике и ЖКХ, в сферах культуры и туризма», – написав «ЗВ».

«Сегодня исполняется ровно 10 лет с момента проведения референдума, на котором жители Крыма проголосовали за воссоединение с Россией. Явка составила более 80 процентов. Всего в голосовании приняли участие около 1,5 миллиона человек. Абсолютное большинство из них — более 95 процентов — проголосовали за воссоединение Крыма с Россией. За 10 лет с момента событий Крымской весны жизнь на полуострове значительно изменилась», – говориться в повідомлення «Бердянськ Актуально».

16 березня 2014 року, в Криму розпочався так званий «референдум», після якого Кримський півострів був окупований Російською Федерацією

Цей «референдуму» є незаконним, оскільки він порушував Конституцію України.. На місцевому референдумі в Криму могли вирішуватися питання про визнання статусу місцевості, як курортів, про забезпечення функціонування і розвитку державної та національних мов і культур, про участь у розробленні та реалізації державних програм повернення депортованих народів, про ініціювання введення надзвичайного стану та встановлення зон надзвичайної екологічної ситуації. Але ніяк не питання територіальної приналежності. Це суперечить Конституції держави». Крім того, російські військові захопили ключові частини півострова. І громадяни “голосували” під пильним поглядом російських «зелених чоловічків».

«Приєднання» Криму до Росії у 2014 році було здійснене в результаті насильницької операції, в якій були задіяні зс рф, а псевдореферендум, організований окупантами 16 березня 2014 року, є нелегітимним. Про «свободу вибору» кримців не йдеться: з 2014 року окупанти здійснюють політичні репресії проти мешканців півострова», – зазначають в Центрі стратегічних комунікацій.

Заяви про те, як кримчанам прекрасно живеться останні 10 років також є містять свою частку маніпуляцій, адже з воєнної точки зору життя мешканців півострова стало значно небезпечнішим після 2014 року. Севастополь фактично втратив статус бази чорноморського флоту. Кримські призовники та контрактники тепер реально воюють.

«Одразу після анексії Криму російська влада зробила ставку на будівництво та ремонт магістралей у регіоні. При цьому частка місцевих доріг, які не відповідають нормативним вимогам, за вісім років зросла з 29% до 61,7%. Заробітна плата в окупованому Криму не доходить до середніх значень у рф і в останні 5 років знижується відносно російської. Різко скоротилася кількість педагогів і медпрацівників – на 5 тисяч у кожній сфері. Проте зросли витрати на силовиків та оборону», – підкреслюють в Центрі стратегічних комунікацій.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Джерело: 061.ua