«Ситуація щодо ЗАЕС зайшла в глухий кут»: міністр енергетики розказав про стан справ на станції

Дипломатичні кроки щодо повернення Україні Запорізької атомної станції наразі не мають успіху.
Про це в ефірі Національного телемарафону “Єдині новини” повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко, передає 061
«Наразі ситуація зайшла у глухий кут. Наша позиція, яку ми озвучуємо на всіх міжнародних майданчиках, зводиться до того, що будь-які переговори стосовно ЗАЕС мають базуватись: по-перше – на демілітаризації станції, по-друге – виході із ЗАЕС працівників Росатому. По-третє, український персонал має отримати можливість спокійно, без тиску оперувати ядерним об‘єктом. Але у відповідь на це ми отримали нікчемний указ путіна про те, що ЗАЕС – це «федеральна» власність, із реєстрацією відповідної компанії в москві з назвою «Запорізька станція», – розповів Герман Галущенко.
Очільник Міненерго повідомив, що Україна отримує від місії МАГАТЕ, яка працює на ЗАЕС, тривожні сигнали. Росіяни вкрай непрофесійно поводяться на станції.
«Місія МАГАТЕ підтверджує, що росіяни експлуатують станцію в такому режимі, що стан обладнання та устаткування на ЗАЕС значно погіршується. Є відчуття, що одна з цілей загарбників: після деокупації залишити нам її в неробочому стані», – сказав Герман Галущенко.
У пресслужбі міністерства енергетики повідомляють, що надалі Україна робитиме ставку на розвиток атомної генерації та відновлюваних джерел енергії.
«Базовою генерацією є і буде залишатись атомна енергетика. Вона забезпечуватиме до половини потреб в електроенергії. Решту плануємо отримати за рахунок відновлюваних джерел енергії: сонячної, вітрової, водню, а також гідроелектростанцій. Україна має величезний потенціал для розвитку малих модульних реакторів. Майбутнє України – великий енергетичний хаб для Європи. Ми для цього маємо можливості, потужності і висококваліфікованих фахівців», – повідомив Герман Галущенко.
Очільник Міненерго розповів про плани до наступної зими максимально децентралізувати виробництво електроенергії та мати більше маневрових потужностей. Він підкреслив, що протягом цього опалювального сезону Україна отримала унікальний досвід роботи енергосистеми в умовах численних пошкоджень. І цей досвід стане в пригоді при підготовці до наступного опалювального періоду.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що СБУ завадили російським спецслужбам отримати проєктно-конструкторську документацію Запорізької АЕС.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.
Джерело: 061.ua