У Запоріжжі міськрада виділили 29 мільйонів гривень на відновлення житлових будинків, які постраждали від ракетних атак

Вчора, 3 березня, депутати міськради проголосували за зміни до бюджету на 2023 рік, які, зокрема, передбачають виділення 28 мільйонів 952 тисяч гривень на відновлення багатоповерхових будинків, які були зруйновані чи сильно пошкоджені внаслідок ракетних обстрілів.
Про це стало відомо під час засідання позачергової сесії міської ради, передає 061.
Відомо, що ці кошти мають піти на розроблення проєктно-кошторисної документації для подальшого відновлення будинків.
«Ми зробили проєктно-кошторисну документацію по будинку на вулиці Кияшко. Цей будинок вже включений в перелік на відновлення. Той будинок, що вчора постраждав від обстрілів також має отримати проєкт і бути реконструйованим», – прокоментував секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв
Заступник мера Віктор Гординський повідомив, що постраждалі будинки у Запоріжжі, які матимуть повний пакет проєктної документації потраплять до грантової програми Мінрегіону, яка фінансуватиметься коштом Європейського Союзу.
«Ми розпочали проєктування для відновлення всіх тих будинків, що постраждали від ракетних атак. Повний проєкт ми вже зробили для будинку по вулиці Кияшко і подали його в загальнодержавну програму відновлення. По нашим підрахункам, нам необхідно більше 450 мільйонів гривень на відновлення наших багатоповерхівок. За рахунок місцевого бюджету ми не зможемо робити це самостійно. На сьогоднішній сесії ми пропонуємо подовжити програму з проєктування. По програмі відновлення у нас передбачена реконструкція будинків, а також останній захід – це будівництво нового будинку», – прокоментував заступник мера Віктор Гординський.
Депутат Дмитро Сірий запитав, чому міська рада не може вкладати кошти не на відновлення зруйнованих будинків, а на закупівлю первинного житла для людей, що постраждали від війни.. Віктор Гординський зазначив, що на центральних вулицях не можна залишати такі вирви, там паче, якщо мова йде в окремих випадках про пам’ятки історії чи архітектури. В програмі відновлення передбачений також захід з будівництва нового житла.  Фахівці мають визначити чи можливе відновлення окремого будинку чи ні.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Запорізькі депутати заклали більше 57 мільйонів гривень на матеріальну допомогу постраждалим від ракетних ударів.
Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.
Джерело: 061.ua