Веселі, захопливі розваги для малюків

Сучасні батьки з особливою увагою підходять до підбору іграшок

Раніше вважалося, що до сприйняття ігрових предметів малеча готова приблизно у 2-2,5 роки, але сьогодні багато виробників випускають різноманітні моделі, призначені для дітей до року. У цій статті ми розберемося, які саме варіанти є корисними та цікавими для малюків віком від народження до 12 місяців.

Якщо раніше для батьків основним завданням було встановлення правильного режиму годування та сну, то сьогодні більшість дорослих замислюється також й про ранній розвиток дитини. Але не слід квапити події, треба враховувати фізіологічні особливості та можливості новонародженого. У перші місяці важливі різноманітні тактильні відчуття та формування різних видів сприйняття – візуального, слухового та емоційного.

З чого починати

Однією з перших розваг є мобіль, що кріпиться до ліжечка. Така модель за формою нагадує карусель, на якій розташовані підвісні фігурки. Аналогічні варіанти випускаються для коляски та автокрісла. На сайті інтернет-магазину Панама https://panama.ua/categorys/158889/ мобілі на ліжечко представлені у двох варіантах – механічні та електричні. Пропозиції з першої групи відрізняються скромною ціною та невеликим функціоналом. Вони запускаються вручну, а звуковий супровід є нетривалим. Електричні варіанти працюють від батарейок та доповнені різноманітними опціями. Обертання супроводжується класичними мелодіями, веселими дитячими пісеньками, звуками природи. Батьки можуть регулювати гучність звучання, вибирати різні музичні режими, встановлювати черговість відтворення. Деякі моделі можуть виконувати функції нічника чи проєктора. Особливі переваги – наявність пульта для дистанційного керування, таймера для автоматичного відключення, можливість чергувати обертання та музичний супровід.

Незалежно від типу конструкції, така іграшка допомагає розвитку візуального сприйняття, вчить фокусувати погляд на певному предметі. Також вона корисна для розвитку хапального рефлексу та вироблення правильної координації рухів. Спостерігаючи за обертанням та намагаючись зняти підвісні фігурки, малюк відчуває різні емоції – дивується, сердиться, радіє, виявляє зацікавленість. Прочитавши про цілу низку корисних аспектів, батьки вже у перші тижні життя дитини прикріплюють мобіль до ліжечка й очікують, що він відразу ж позитивно вплине на розвиток новонародженого. Та корисні властивості підвісної каруселі засвоюватимуться поступово.

У новонародженого ще не сформувалися всі необхідні навички для повноцінної взаємодії із такою іграшкою. Він бачить навколишній світ чорно-білим і поки що не може сприймати яскравість й інтенсивність кольорів. Слух дещо знижений, а здатність утримувати предмети у руці ще не сформувалася. Фокусувати погляд на рухомих елементах і сприймати музику чи звуки природи, які відтворює мобіль, він зможе приблизно у 2 місяці. У пів року хлопчики та дівчатка вже вміють утримувати предмети та виявляють до ігрової каруселі підвищений інтерес. Вони намагаються зняти фігурки, стискають і розтискають їх, перекладають з однієї руки до іншої, уважно розглядають, кидають, пробують на смак.

Окремо зупинимося на тому, як впливає ця іграшка на зір, оскільки це питання непокоїть багатьох батьків. Важливо правильно закріпити модель. Через місяць після народження дитина починає розрізняти предмети, розташовані на відстані до 50 см від її очей. Зважаємо на цей показник при встановленні каруселі. Вона повинна не обертатися прямо перед очима дитини, а розташовуватися так, щоб малюк дивився трохи у далечінь. Також корисно періодично змінювати ракурс і розглядати карусель, перебуваючи у різному положенні.

Складаємо ігрову колекцію

Модуль на ліжечко – це не єдина корисна іграшка для малюка. Крім традиційного брязкальця та кубиків, ми рекомендуємо:

  • Розвивальний килимок. Буде корисним для формування тактильного та зорового сприйняття, розвиває дрібну моторику, а також пам’ять та слух. Основна мета – створення унікального, безпечного середовища, в якому малюк може грати та веселитися. Цей своєрідний тренажер допомагає навчитися перевертатися, повзати та вставати на ніжки. Для малечі необхідні килимки із захисними бортиками та спеціальними дугами, на яких підвішені знімні фігурки, прорізувачі, різні пискалки, фольговане дзеркальце.
  • Розваги для водних процедур. Під час купання малюк часто вередує. Щоб привернути його увагу використовуємо різні фігурки тварин, які добре тримаються на поверхні води. У міру формування певних навичок розширюємо колекцію й включаємо до неї морську флотилію, баскетбольне кільце (кріпиться за допомогою липучки) з гумовим м’ячиком, пальчикові фарби.
  • Книжки. Читати ми поки що не вміємо, але розглядати картинки нам цілком під силу. І нехай зображення не завжди буде зрозумілим, але дитина крутитиме книжку в руках, перегортатиме сторінки, а це дуже корисно для розвитку дрібної моторики.

Отже, до основних критеріїв підбору іграшок для малюків віком до 12 місяців відносяться доступність сприйняття, можливість отримати різні тактильні відчуття та залучити слух, зір і певну емоційну та фізичну активність.

Сообщение Веселі, захопливі розваги для малюків появились сначала на Индустриалка – новости Запорожья.