росіяни щодня обстрілюють прифронтовий Оріхів: як живе місто, – ФОТОРЕПОРТАЖ

російські військові щодня гатять по прифронтовому Оріхову. До війни в місті жило понад 19 тисяч людей, а зараз залишось не більше 25% – це ті, хто не може втекти від війни, бо тікати просто нікуди. 
Ось ця двометрова яма від фугасу – один з результатів кілька годинного ворожого обстрілу. 

“Два дні тому прильот був. Ми вдома були, коли це сталося. Здалося, що будинок піднявся і сів. Я не знаю, як так вийшло, що вікна цілі. Ми всі здивовані. Словами не можна передати, що пережили, але волоси дибки стають, як згадую”, – розповідає місцева мешканка Любов Олександрівна. 
Жінка каже, що ворожі снаряди свистіли та гриміли над будинком кілька годин, один – впав прямо поруч з будинком, ще трошки і влучив би в будинок. Тоді від нього мало що лишилося б, припускають люди. 
“Нам пощастило, що в нас будинок цілий. Взагалі в нас частенько гримає. Прилітає кожен день. Вночі гатять, після 17:00 години починається. Гепає постійно і не знаєш куди бігти і чи бігти взагалі, чи дома сидіти. Ми живемо тут вже 4 місяці. Важко дуже. Вдень ще якось можна пережити, а як ніч настає, то це жах”, – розповідає жінка. 
Вона не може нікуди виїхати, бо догляє за 94-річної мамою. Жінка лежача та майже нічого не чує. Її сусід – Сергій Володимирович, впевнений, що місто вистоїть, говорить, що інакше і бути не може, бо “Оріхів – міцний горішок” і ворогу його не взяти. 
76-річна пенсіонерка Лідія каже, що не буде нікуди з міста виїжджати. 

“Якщо поїду з міста, то моє житло зруйнують”, – впевнена вона. 
До підвалів тут майже ніхто не бігає, бо обстріли настільки часті, що до сховища просто не встигають добігти. 

Днями ворожі “Урагани” влучили в музичну школу, де ще 4 місяці тому навчалось 150 дітей, а зараз – зруйновані стіни, дах і музичні інструменти під завалами. 
“Треба дах розібрати, а рятувальники виїхати не можуть, бо постійні обстріли. У нас був гарний оркестр, хор, гітара, клас фортепіано, клас бандуристів.Тепер в нас немає музичної школи, відновити її неможливо”, – каже заступник міського голови Оріхова Світлана Мандрич. 

Мер міста Анатолій Хворостяний додає, що військові рф обстрілюють місто з “Градів”, “Ураганів”, “Смерчів”, мінометів, САУ, але попри це – ситуація в місті контрольована ЗСУ. 
“Ті, хто до нас не прохано прийшов, від мертвого віслюка вуха отримають. Оріхів їм не взяти, Оріхів був і залишиться українським, як і вся Україна”, – говорить мер і додає, що місто стало пустим настільки, що виникає відчуття, що окрім нього нікого не лишилось. 

Наші військові сподіваються, що найближчим часом зможуть посунути ворога далі від міста. 
“Днями були знищені їхні мінометні розрахунки. Ми накриваємо їхні позиції, артилерію, було знищено кілька самохідних артустановок, пушок. Ми зайняли їхні позиції, з екіпірування в них були ще старі радянські рюкзаки десантні, сталеві шоломи, ну, я так розумію, що вони вже виснажилися і починають потроху відступати”, – каже військовослужбовець з позивним “Славута”. 

В мерії додають, що отримали вже близько 700 заяв від мешканців про пошкодження житлових будинків та магазинів. 
Тільки вчора росіяни нанесли удари по цивільним житловим будинкам мешканців Оріхова, дачним кооперативам на приміській території. Внаслідок збройної атаки в будинках вибиті вікна та двері, пошкоджено шиферне покриття на дахах та фасади будівель.
Джерело: 061.ua